Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent: tijd voor een frisse start! Als jij, net als ik, waarde hecht aan een professionele uitstraling van je website, dan weet je hoe belangrijk een correcte copyrightmelding is. Maar eerlijk is eerlijk, wie denkt er elk jaar aan om het copyrightjaartal op je website aan te passen? Gelukkig kan dit automatisch! Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit eenvoudig zelf regelt in de footer van je WordPress-website als je gebruikmaakt van mijn favoriete thema: Divi.
[Dit blog bevat links naar producten die ik zelf gebruik en aanbeveel. Als je via deze links iets koopt, krijg ik een kleine commissie — zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn koffieverslaving te onderhouden! 😄]
Inhoud
Wat is een copyrightteken?
Dit copyrightteken (©) ken je waarschijnlijk wel. Het is een symbool waarmee je aangeeft dat een werk auteursrechtelijk is beschermd. Op websites zie je copyright vaak in de footer vermeld op diverse manieren. Wil je simpelweg aangeven dat je site up to date is ? Dan kan “© huidig jaar – jouw bedrijfsnaam” voldoende zijn? Of wil je laten weten dat je bedrijf al een aantal jaar bestaat. Denk dan aan “© 2022-huidig jaar – jouw bedrijfsnaam”.
Waarom het copyrightjaartal aanpassen essentieel is
Een correct copyrightjaartal laat zien dat je website actueel is en geeft bezoekers een professionele indruk. Een foutieve of verouderde datum kan daarentegen suggereren dat jouw website niet goed wordt bijgehouden — en dat wil je natuurlijk voorkomen! Gek genoeg is het meestal niet noodzakelijk voor het auteursrecht om het copyrightjaartal te vermelden op je website. Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet. Het recht ontstaat vanzelf. Het hoeft dus niet aangevraagd of geregistreerd te worden. Het vermelden hiervan kan echter geen kwaad uiteraard. Je kunt dus ook voldoen met © jouw bedrijfsnaam zonder jaartal. Zullen we samen het copyrightjaartal automatisch aanpassen? Dan hoef je er nooit meer over na te denken.
Stap-voor-stap handleiding: copyrightjaartal automatisch aanpassen op je website
WIl je wel een jaartal vermelden? Met onderstaande instructies zorg je er met het Divi thema voor dat jouw WordPress-footer altijd de het juiste copyright jaartal toont, zonder dat je er elk jaar naar hoeft om te kijken. Makkelijk toch?
1. Maak een back-up van je website
Dit is een belangrijke eerste stap. Voordat je iets verandert aan je website, zorg je ervoor dat je een recente back-up hebt. Zo kun je altijd terug naar een eerdere versie als er iets misgaat. lees meer over back-ups en hoe je deze kunt instellen in mijn vorige blog
2. Log in en open de visual builder
Gebruik je het Divi-thema, net als ik? Perfect! Divi maakt het eenvoudig om je footer aan te passen. Log in op je WordPress-dashboard en ga naar de webpagina waar je (globale) footer zich bevindt. Klaar? Laten we beginnen! Open eerst de Visual Builder via de paarse knop in de horizontale zwarte adminbar bovenin je scherm.
3. Ga naar de instellingen van je footer
Klik in de webpagina op het gedeelte van je footer waar het copyrightjaartal staat. Open de (groene globale) footer door hierop te dubbelklikken. Via het GRIJZE tandwiel ga je naar de instellingen van de kolom waar de tekst module in staat. Of voeg een nieuwe tekst module toe.
4. Open de database instellingen van het tekstveld
Ga in het tabblad “Content” naar het onderdeel “Tekst” en beweeg je muis over het invoerveld heen. Ontdek het magische database icoontje (naast het AI icoontje)! Klik op het icoontje
5. Kies voor de huidige datum
In het nieuwe scherm dat verschijnt kies je in het Engels voor “Current date” of de bijzondere NL vertaling: “Huidige kleur”
6. Copyrightjaartal automatisch aanpassen
Vul de grijze invoervelden in. Zie voor een voorbeeld van de velden hieronder
- ‘Voor’ – de tekst voor het copyright teken “©” en eventuele tekst die je voor het huidige jaartal wil tonen. Bijvoorbeeld; 2024 –
- “Na”– Alles wat er na het automatische jaartal komt te staan.
Bijvoorbeeld: TechVAertje | Vera Hilbrink | a href=”https://www.techvaertje.nl/algemene-voorwaarden”>Algemene Voorwaarden |
(vergeet niet hierboven voor “a href” nog een < te plaatsen ( dit kan ik in deze tekst niet doen want dan maakt hij er automatisch een link van )
Klik op “opslaan” en bekijk je website om te controleren of alles naar wens is. - “Formaat datum”- Aangepast
- “Meta Datumnotatie” – Y
7. Opslaan en Visual Builder verlaten
Druk twee keer op het groene vinkje om op te slaan en verlaat de Visual Builder. Vanaf nu hoef jij niet meer om je jaartal te denken!
Bonus: waarom het Divi-thema ideaal is voor DIY-webbouwers
Werk je nog niet met het DIVI Thema? Dan raad ik je aan om dit thema te overwegen. DIVI is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar biedt ook talloze mogelijkheden om je website precies naar jouw wens in te richten — zonder technische kennis. Klik op de link om het Divi-thema te ontdekken.
Ontvang meer DIY-tips en inspiratie
Wil je meer tips en trucs om je website te onderhouden en verbeteren? Volg mij dan op Instagram. Ik ben achter de schermen druk bezig met een uitgebreide DIY-cursus waarmee jij zelf je website naar een hoger niveau tilt. Blijf op de hoogte en mis geen enkele update!